Werken in de tuin op woensdagavond

2019-06-05+Theekoepeltje+opruimen.jpg

Iedere woensdagavond werkt een groep vaste vrijwilligers in de heemtuin.

De activiteiten bestaan uit schoffelen, onkruid verwijderen, snoeien van hagen en hegjes, paden onderhouden en "natuur"lijk bijkletsen.

Deze keer is er ook opgeruimd in het theekoepeltje. Deze wordt gebruikt door de vrijwilligers om spullen op te slaan.

Tussendoor wordt er gepauzeerd, ook belangrijk.

Zin om mee te helpen, kom gerust langs op woensdagavond (19.00-20.30 uur)

Vandalisme in de Heemtuin

2019-04-15 Haagjes 2.jpg

Afgelopen weekend hebben vandalen wederom de Heemtuin bezocht op een wijze die nadrukkelijk niet de bedoeling is. De haagjes rondom de kruidentuin, een van de blikvangers van de Heemtuin, zijn afgelopen weekend behoorlijk beschadigd. Vandalen hebben zich op de haagjes laten vallen, zo lijkt het.

De haagjes zijn zodanig beschadigd dat de aanblik van de strakke haagjes rondom de kruidentuin volledig is verstoord. Er gaan meerdere jaren overheen voordat dit weer is hersteld. Deze haagjes worden door onze vrijwilligers onderhouden in hun vrije tijd. Het is ronduit pijnlijk om te zien dat al deze inspanningen zo abrupt te niet zijn gedaan.

Ook is het rondom de picknickbank , in de nabijgelegen weide, wederom een bende van plastic afval en blik.

Wij hebben uiteraard aangifte gedaan bij de politie.

Heeft u gezien wie dit heeft gedaan? Meldt het ons!

Het zou uiteraard nog mooier zijn als de daders zich bij ons melden en komen helpen om de schade te herstellen!

Rabobank Clubkas Campagne. Stemmen vanaf 15 april t/m 28 april

logo-rcc-rond.png

Met de Rabobank Clubkas Campagne steunt Rabobank Maas en Waal - Oost Betuwe het rijke verenigingsleven in de regio. Hiervoor stellen zij een deel van de winst beschikbaar, in 2019 is dit een bedrag van € 150.000,- voor de gezamenlijke regio's Maas en Waal en Lingewaard/Overbetuwe! De leden van de bank bepalen hoe dit geld verdeeld wordt.

Word lid en stem ook!

Ieder lid van Rabobank Maas en Waal - Oost Betuwe mag van 15 tot en met 28 april in totaal vijf stemmen uitbrengen op zijn of haar favoriete clubs.

Uiteraard willen we graag dat u stemt op Heemtuin Druten. Elke stem is geld waard! U mag ook meerdere keren op de Heemtuin stemmen! Dus hoe meer stemmen wij krijgen hoe meer we kunnen besteden aan de activiteiten binnen de Heemtuin.

Belangrijke plannen voor dit jaar zijn onder andere, het plaatsen van een picknickbank in de boomgaard, het repareren van het straatwerk rondom het theekoepeltje en het herstellen van het moeras en de vijver. Hiermee werken wij eraan om de kwaliteit van de Heemtuin te verbeteren en we zorgen dat uw verblijf in de Heemtuin nog aangenamer wordt!

En hier is best veel geld voor nodig. Door deelname aan de clubkas campagne van de Rabobank komen deze doelen dichterbij.

Bankiert u bij de Rabobank en bent u lid (aanmelden kon tot 1 april) dan ontvangt u van de Rabobank tijdig een persoonlijke code en uitleg over de stemprocedure.

Wij rekenen op u!

Bijenstal toegevoegd aan de Heemtuin

Opruimwerkzaamheden uitgevoerd door Gemeente Druten

Opruimwerkzaamheden uitgevoerd door Gemeente Druten

De Bijenstal in de Heemtuin was tot voor kort particulier bezit. Sinds de imker hier geen bijen meer houdt is dit een favoriete hangplek geworden. Zeker in de zomer van vorig jaar was het een ongewenste drukte. Tot twee keer toe is er brand gesticht en de restanten van de bijenstal zijn door vandalen volledig onbruikbaar gemaakt.

Gelukkig heeft de gemeente het stukje grond aangekocht en toegevoegd aan de Heemtuin.  Op bijgaande foto is te zien dat de sloop-en opruimwerkzaamheden bijna zijn voltooid.

Wat het bestuur van de Heemtuin betreft kan er in de toekomst opnieuw een bijenstal worden gevestigd. Heeft u interesse om de bijenstal opnieuw op te zetten?

Neem zeker contact met ons op.

Heemtuin Druten presenteert nieuwe website.

HT_social cirkel-01.jpg

Sinds 35 jaar ligt aan de dijk tussen Veerstraat en Ambtshuisstraat de Heemtuin. De Heemtuin is in 1984 opgericht om oude, verdwijnende landschapselementen uit het land van Maas en Waal te bewaren en toegankelijk te houden. De meeste Drutenaren kennen natuurlijk het theekoepeltje, de er achter gelegen Heemtuin is wat minder bekend. Om daar wat aan te doen ging deze maand nieuwe website www.heemtuindruten.com online, waar informatie te vinden is over alles wat in de Heemtuin te zien en te beleven valt.

Behalve informatie over bijvoorbeeld de hoogstam boomgaard, het moerasbos en de kruidentuin is er ook van alles te vinden over de geschiedenis van de tuin en het theekoepeltje.  Verder is er informatie over wat er in de tuin te doen is, zoals de regelmatig terugkerende werkdagen voor groot onderhoud. Zelf meewerken in de Heemtuin? Ook daar geeft de website informatie over. Houd jij van wieden, planten, maaien en snoeien. Kun jij af en toe een hele dag buffelen? Of deel jij graag kennis van planten en plantonderhoud? Kijk op de website en neem contact op. Er is altijd behoefte aan vrijwilligers om dit mooie stukje van Druten in stand te houden.

www.heemtuindruten.com

Hoogstamfruit in de Heemtuin.

2019-01-12 foto fruitsnoei.jpg

Op 12 januari heeft de boomgaard in de Heemtuin de wintersnoeibeurt ondergaan.

Onder enthousiaste leiding van Rini Romijnders van de Hoogstambrigade Maas en Waal (onderdeel van Stichting Landschapsbeheer Gelderland) hebben een tiental vrijwilligers de hoogstamboomgaard en de bessenstruiken weer gesnoeid. De bomen en struiken staan er weer gezond bij en zijn weer helemaal klaar om het voorjaar te begroeten.

 

Het snoeien van hoogstamfruit is een aloud vakmanschap dat in het land in het land van Maas en Waal in ere wordt gehouden door Stichting landschapsbeheer Gelderland. Voor ons (medewerkers van de Heemtuin Druten) was dit een klus die in het verleden nogal eens achterstallig onderhoud op liep.

Sinds de vrijwilligers van de Hoogstambrigade deze klus enkele keren per jaar uitvoeren staat de boomgaard erbij als herboren.

De bomen zijn gezond, mooi en dragen in de zomer behoorlijk veel fruit. Hier maken de vogels, vlinders, bijen en andere insecten dankbaar gebruik van.

(Ook bezoekers pikken wel eens een appeltje of een peer mee, en dat is prima!)

Het onderhoud van de boomgaard levert een belangrijke bijdrage aan de natuurwaarde van de Heemtuin en haar omgeving.

 

De boomgaard wordt 2-3 keer per jaar gesnoeid door deze club vrijwilligers. Dat levert niet alleen een mooie boomgaard op. Het is vaak een gezellige bijeenkomst, uiteraard met koffie en wat lekkers.

Het verbindt inwoners van Maas en Waal in hun liefde en respect voor de natuur en het land van Maas en Waal. De vrijwilligers komen uit Druten Afferden, Alphen, Wamel, Beneden Leeuwen.

Bent u ook geïnteresseerd in de werkzaamheden van de Heemtuin en/of de snoeibrigade?

Stuur dan een berichtje naar info@riniromijnders.nl  of naar heemtuindruten@gmail.com

Afsluiting werkseizoen heemtuin/kruidentuin

Het werkseizoen van de heemtuin loopt globaal van begin maart tot begin november en begint en eindigt met een werkzondag, met alle vrijwilligers. Rond de tijd dat de zomertijd begint, wordt er elke woensdagavond (19.00-20.30uur) in de heemtuin gewerkt.

DSCF0411.JPG

Afgelopen seizoen hebben ook wij te maken gehad met extreem warm weer. We hebben ervoor gekozen om niet te sproeien in de kruidentuin, zodat wortels dieper wortelen en zo de vochthuishouding zoveel mogelijk zelf op peil houden. De meeste planten kunnen beter tegen droogte dan tegen te veel water, het laatste resulteert vaak in ontstaan van schimmels en zorgt voor wegrotten van de wortels. De droogte lijkt niet al te veel schade te hebben aangericht. De dijkhellingen maar in mindere mate ook de kruidentuin werden ook dit jaar weer bedreigd door de Japanse duizendknoop. Deze plant die oorspronkelijk uit Japan komt, wordt tot een van de meest invasieve exoten gerekend. Is de plant eenmaal gevestigd, dan is hij zeer moeilijk weer weg te krijgen. Door zijn sterke groeikracht worden inheemse plantensoorten verdrongen.

Bij het Waterschap is over opkomen Japanse duizendknoop melding gedaan, zij zijn verantwoordelijk voor bestrijding (m.n. dijkhellingen). Het groot onderhoud in de heemtuin, dat in het najaar van 2017 heeft plaats gevonden, heeft voor meer licht gezorgd, waardoor de hoge beukenhaag en kleine haagjes rondom kruidentuin, beter zijn gaan groeien. Afgelopen maanden zijn er verschillende bezoekers in de heemtuin geweest, die de weg hebben gevonden naar de boomgaard en appels en noten hebben geraapt, wat ook zeker de bedoeling is. Ook dit jaar heeft de “Hoogstamsnoeibrigade “(Maas en Waal), op deskundige wijze de fruitbomen in de boomgaard gesnoeid. In deze boomgaard staan tal van oude en zeldzame fruitboomrassen.

Zondag 11 november was de afsluitende werkzondag, de kruidentuin werd winterklaar gemaakt en paden rondom de kruidentuin zijn weer onkruidvrij. In de rest van de heemtuin zijn allerlei klussen uitgevoerd zoals, zaag- en snoeiwerkzaamheden, reparaties aan afrastering en picknickbanken. Na afloop van de werkzondag was er onder het genot van een hapje en een drankje een gezellige afsluiting van het seizoen, voor alle vrijwilligers. Komende periode worden er nog wat resterende klusjes uitgevoerd en starten we het nieuwe seizoen begin maart 2019.

Elly Hullen, Bestuurslid Heemtuin Druten.