Hoogstamfruit in de Heemtuin.

2019-01-12 foto fruitsnoei.jpg

Op 12 januari heeft de boomgaard in de Heemtuin de wintersnoeibeurt ondergaan.

Onder enthousiaste leiding van Rini Romijnders van de Hoogstambrigade Maas en Waal (onderdeel van Stichting Landschapsbeheer Gelderland) hebben een tiental vrijwilligers de hoogstamboomgaard en de bessenstruiken weer gesnoeid. De bomen en struiken staan er weer gezond bij en zijn weer helemaal klaar om het voorjaar te begroeten.

 

Het snoeien van hoogstamfruit is een aloud vakmanschap dat in het land in het land van Maas en Waal in ere wordt gehouden door Stichting landschapsbeheer Gelderland. Voor ons (medewerkers van de Heemtuin Druten) was dit een klus die in het verleden nogal eens achterstallig onderhoud op liep.

Sinds de vrijwilligers van de Hoogstambrigade deze klus enkele keren per jaar uitvoeren staat de boomgaard erbij als herboren.

De bomen zijn gezond, mooi en dragen in de zomer behoorlijk veel fruit. Hier maken de vogels, vlinders, bijen en andere insecten dankbaar gebruik van.

(Ook bezoekers pikken wel eens een appeltje of een peer mee, en dat is prima!)

Het onderhoud van de boomgaard levert een belangrijke bijdrage aan de natuurwaarde van de Heemtuin en haar omgeving.

 

De boomgaard wordt 2-3 keer per jaar gesnoeid door deze club vrijwilligers. Dat levert niet alleen een mooie boomgaard op. Het is vaak een gezellige bijeenkomst, uiteraard met koffie en wat lekkers.

Het verbindt inwoners van Maas en Waal in hun liefde en respect voor de natuur en het land van Maas en Waal. De vrijwilligers komen uit Druten Afferden, Alphen, Wamel, Beneden Leeuwen.

Bent u ook geïnteresseerd in de werkzaamheden van de Heemtuin en/of de snoeibrigade?

Stuur dan een berichtje naar info@riniromijnders.nl  of naar heemtuindruten@gmail.com