Heemtuin vrijwiligers op excursie naar nieuwe uiterwaarden!

heemtuin 5-1.jpg

Op een wat minder zonnige dag in september gaan we met de vrijwilligers van de heemtuin weer op stap. Het jaarlijkse uitje, deze keer op de fiets want als echte natuurliefhebbers schuwen wij het spatje regen en de wind niet. Om ons goed voor te bereiden op de fietstocht en de wandeling starten we dag met een overheerlijke lunch bij Gijsje en door de alertheid van dochterlief zijn ook de lekkernijen bij de koffie niet vergeten. Na een gezellig uurtje tafelen stappen we vol energie op de fiets richting Deest.

Vandaag is het de officiële oplevering van drie grote Waalprojecten van Rijkswaterstaat. Door de herinrichting van de uiterwaarden in Afferden en Deest (het aanleggen van een nevengeul van 4,5 km) zal de kans op overstromingen verminderen bij extreem hoog water. En daar zijn we natuurlijk reuze blij mee. Maar het zal ook een mooie plek worden waar flora en fauna alle ruimte krijgen om zich verder te ontwikkelen.

Aangekomen bij de uiterwaarden laten we ons informeren over hoe het e.e.a. tot stand is gekomen en zijn we toch enigszins onder de indruk van dit grootse en creatieve project. Ook onze smaakpapillen worden getest met verrassende gerechten bereidt met bloemen en planten, daar kan Appie niet tegen op. We vervolgen ons programma en starten met de wandeling op de nog wat modderige en afwisselende paden langs de nevengeul.

Een mooie wandeling, nieuwsgierig zoekend naar bijzondere en soms nog bloeiende heemplanten, want daar zijn we ook voor gekomen. En met een hartelijk welkom van grazende koeien die toch wel even aan al die drukte moeten wennen.

Het is nu al een klein paradijsje!

Na een stevige wandeling zijn we weer toe aan een rustmomentje. Met een lekker kopje koffie of drankje in het vooruitzicht versnellen we ons fietstempo. Deze keer gaan we naar een nieuwe horeca locatie in Druten de Veerdam. Moe maar voldaan kijken we terug op een heerlijke middag waarbij we weer genoten hebben van dit mooi stukje in het land van Maas en Waal.

Laat in de middag sluiten we af, enigszins wat wankel op de benen, maar dat komt vast door de deining van de boot.

Ria van den Heuvel.